„Așteptăm propunerea de revocare. Urmează să o analizăm dacă e întemeiată, dacă n-a mai fost luată în calcul cu prilejul controlului Inspecției Judiciare, dacă acele motive nu au fost tranșate cu ocazia controlului Inspecției Judiciare. Și o să vedem dacă privește aspecte care sunt în cursul unor cercetări penale sau disciplinare nu vor putea fi luate în considerare până la soluționarea lor definitivă. Avem 30 de zile la dispoziție, iar avizul este unul consultativ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul Cristian Ban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.
„Pentru aceste fapte și acte (n.r.: existente în raportul privind activitatea managerială a șefului DNA), de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef DNA. Prezentul raport va fi transmis secției de procurori a CSM și către președintele României pentru a analiza și decide în raport cu competențele instituționale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției.
Acesta a mai afirmat că acțiunile Laurei Codruța Kovesi pot pune în pericol însăși activitatea instituției.
„DNA trebuie să continue să funcționeze în mod legal. DNA nu se identifică cu procurorul șef ale cărui acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția pe care o conduce, prin comportament discreționar, sfidarea Parlamentului, contestarea deciziilor CCR. Statul de drept este statul în care acțiunea fiecărei autorități publice este reglementată prin lege, se supune legii în spiritul valorilor democratice”, a spus Toader.